Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tandläkarprogrammet

En tandläkare arbetar mycket nära sina patienter. Yrkesutövningen sker dessutom i nära samarbete med tandsköterskor, tandhygienister och tandtekniker. För att förebygga, lindra och bota sjukdomar i munhålan krävs därför inte bara omfattande naturvetenskapliga kunskaper utan också förmåga att möta andra människor.

Det krävs en gedigen utbildning för att bli kunnig i yrket. Fem års heltidsstudier leder fram till tandläkarexamen.

Hur kroppen fungerar

Utbildningen inleds med en medicinsk grundutbildning som ger teoretisk kunskap om hur kroppen är uppbyggd och hur den fungerar. Under de första åren läser studenterna biomedicinska ämnen som anatomi, cellbiologi, fysiologi, biokemi och farmakologi.

Med start den tredje terminen är undervisningen inriktad på hälsa och sjukdom i munhåla och käksystem. Studenterna lär sig vad som orsakar munsjukdomar, hur tillstånden kan utvecklas och vilken betydelse tand- och munsjukdomarna har i samhället.

De praktiska uppgifterna dominerar under utbildningens senare del. Genom kurser i psykologi och patientom- händertagande lär sig studenterna förmedla trygghet och tillit. Vid Odontologens vuxenklinik och barnklinik får studenterna under handledning diagnostisera och behandla patienter. Under utbildningen genomför studenterna också ett examensarbete.

Teori och praktik

Ungefär sex timmar varje vardag har studenterna schemalagd undervisning. Undervisningen omfattar föreläsningar, demonstrationer, seminarier och praktiska övningar. Studenterna får tillämpa sina teoretiska kunskaper i den kliniska undervisningen under handledning av erfarna lärare.

De flesta kurser examineras med en skriftlig eller muntlig tentamen. I vissa fall får studenterna praktiskt visa att de lärt sig ett visst moment.

Forskning

Många som läser tandläkarprogrammet vill forska. Sahlgrenska akademin anses ha ett av världens ledande odontologiska forskningscentra och utbildningen ger en bred bas för både klinisk och experimentell forskning. Att forska under pågående studier är svårt att hinna med, men det är ganska vanligt att studenterna arbetar med olika forskningsprojekt vid universitetet under sommaren. En del väljer att forska direkt efter att de blivit examinerade tandläkare, andra gör det efter eller under sin specialistutbildning.

 

Tandläkarprogrammet omfattar 300 högskolepoäng. Efter avklarad utbildning utfärdas legitimation av Socialstyrelsen. Tandläkare kan sedan välja att specialisera sig, men först efter att ha arbetat i allmäntandvård under minst två år. Specialistutbildningen tar tre till fyra år, beroende på vilken specialistkompetens tandläkaren väljer.

Förkunskapskrav och anmälan

Studievägledning

Fereshteh Erfan

Tel: 031-786 3598
Telefontid: mån-tor, kl 13-14
Drop-in: tis, kl 14-16

Besöksadress: Medicinaregatan 3
Besök efter överenskommelse via telefon eller e-post.

Programinformation

Utbildningsplan

Ansökan

I Göteborg antas årligen 93 studenter till tandläkarprogrammet. Antagning sker både till höst och vårterminer.

Anmälan sker på www.antagning.se.

Sista anmälningsdag är den 15 april inför höstterminen och den 15 oktober inför vårterminen.

Sidansvarig: Johan Thompson|Sidan uppdaterades: 2018-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://odontology.gu.se/utbildning/tandlakare/
Utskriftsdatum: 2020-08-15