Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Johan Bylund - Odontologisk forskning på väg ur elfensbenstornet?

Föreläsare

Jag är sedan en tid tillbaka professor i oral mikrobiologi på Odontologen och vad jag har förstått en tämligen ovanlig rekrytering -jag har nämligen inget förflutet inom odontologisk forskning och har heller ingen bakgrund som tandläkare. Istället är jag en naturvetenskapligt skolad mikrobiolog/immunolog med en medicinsk forskningsbakgrund. Jag kommer att berätta om mina erfarenheter av att som outsider "klättra in" i elfenbenstornet, dvs. in på Odontologen i Göteborg i synnerhet och in i odontologisk forskning i allmänhet. Jag kommer även att ge min syn på för- och nackdelar med att odontologin håller sig för sig själv och hur detta påverkar forskningen, men även undervisningen som bedrivs.

Synopsis

Termen elfenbenstorn används oftast negativt för att beskriva forskare som isolerar sig, stänger dörren mot en oförstående omvärld och i första hand kommunicerar sina resultat internt med likasinnade. Omvänt gäller också att de utanför elfenbenstornet inte har tillgång till, eller förstår att uppskatta, det som försiggår på insidan. Odontologin befinner sig säkert på vissa sätt i ett elfenbenstorn med relativt begränsade interaktioner med andra delar av forskningsvärlden. Forskningsvärlden i övrigt är ofta också tämligen okunniga om verksamheten som bedrivs inom odontologin. Att Odontologen på Medicinareberget är högt respekterat bland odontologer världen över är till exempel förmodligen helt okänt för (Sahlgrenska) akademin i övrigt.

Sidansvarig: Johan Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-07-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?