Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hans Sandberg - Livslångt lärande - Livslång utbildning!

Föreläsare

Hans Sandberg, Karolinska Institutet

Synopsis

Tandvård liksom samhället i övrigt är i en ständig förvandling. I och med informationsteknologins allt snabbare utveckling ökar förändringstakten. Större tillgänglighet till kunskap, CAD-CAM teknik och  "Molnet"  är tre viktiga delar som driver utvecklingen. Uttryck som "Quantified self", "Den uppkopplade människan", "Big Data" och den "Påläste patienten" ger känslan av vad som är på gång.

Transparens, öppna jämförelser, trovärdighet och patientsäkerhet blir nyckelord. Tandvården har ett stort förtroende bland befolkningen. För att kunna behålla detta behövs en stabil odontologisk plattform från vilken nya möjligheter kan identifieras och utvecklas.

Det livslånga lärandet inom tandvård börjar på tandvårdsutbildningarna. Där utvecklas studenternas nyfikenhet och kreativitet samt kritisk och analytiskt tänkande. En miljö där studenter och lärare arbetar tillsammans mot det gemensamma målet "En god hälsa och välbefinnande i befolkningen".

Förhållningssättet livslångt lärande kan sedan stödjas genom hela yrkeslivet. Fortbildningsrådet inom Svenska Tandläkarförbundet har skissat på en dokumenterad fortbildning som innebär att alla tandläkare ska kontinuerligt kunna bli uppdaterade i de odontologiska ämnena. I denna fortbildning har arbetsgivare och läroanstalter en viktig roll. Lärosätena kan få en effektiv återkoppling på hur väl de lyckats att utbilda och entusiasmera till livslångt lärande.  En annan fördel är att politiker och befolkning kan se att tandvården är trovärdig och tar sitt ansvar i ett föränderligt samhälle.

Sidansvarig: Johan Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-08-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?