Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Gunnar Bergenholtz - Gyllene år för klinik och klinisk forskning

Föreläsare

Gunnar Bergenholtz blev professor inom ämnesområdet endodonti med oral diagnostik 1989 och var dekanus för fakulteten under åren 1993-1997. Han fick sin första anställning 1969, blev lärare i endodonti 1974 och disputerade 1977. Han tillbringade närmare 7 år i USA före tiden som dekanus och pensionerades 2004.

Synopsis

Anförandet kommer att belysa hur historien utvecklade sig kring fakultetens/institutionens framgångar inom klinisk undervisning och forskning. Framförallt kommer exempel att ges på vad som gjorde att Odontologen i Göteborg fick ett så starkt internationellt anseende så att den idag räknas bland de allra främsta odontologiska institutionerna i världen. Grunden lades av den första generationen professorer, som kom från de tre odontologiska institutionerna i landet. De tillhörde de allra bästa, som Sverige då hade att erbjuda, och alla hade ambitionen att bedriva skicklig klinisk undervisning samt utöva forskning, som vann respekt ute i världen. Den starka undervisnings- och forskningstraditionen har behållits. Insatser inom kariologi, parodontologi och tandimplantat kommer särskilt att lyftas fram även om många fina insatser också utförts inom samtliga de kliniska ämnesområdena. Hotet för nedläggning 1983 och kommunaliseringen av tandvården 1989, samt övergången från fakultet till institution 2006 kommer också att beröras.

 

Sidansvarig: Johan Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-07-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?