Tuggummin eller piercing kan leda till käkproblem och huvudvärk

Nyhet: 2016-05-17

Tonåringars omfattande tuggande av tuggummi och användning av piercingsmycken i munnen eller läpparna kan leda till ökade problem som ömhet i käkleder och tuggmuskler, huvudvärk och svårigheter att gapa. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin, som gjorts på gymnasieelever.

I en ny studie vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, undersöktes användningen av tuggummi och orala piercingsmycken bland ungdomar, för att därefter se om det fanns kopplingar till förekomsten av problem med smärta och funktionsstörningar i käksystemet.

– Våra resultat visade på ett tydligt samband mellan frekvent användning av tuggummi och huvudvärk, men också med svårigheter att gapa, ömhet i käkleder och tuggmuskler, säger Christina Mejersjö, övertandläkare och forskare vid Sahlgrenska akademin.

Mer huvudvärk och ömhet

Ett liknande samband sågs mellan piercingar och käkproblem.

– Elever med oral piercing hade signifikant mer huvudvärk och ömhet i tuggmuskler, säger Christina Mejersjö.

Även nagelbitning kunde kopplas till huvudvärk.

124 elever från tredje året på olika gymnasieprogram ingick i studien. De fick svara på ett frågeformulär om symptom från käkar och huvud, samt om medvetna parafunktioner som tandbitning, tungpress, nagelbitning, tuggummianvändning med mera. Det gjordes också en klinisk undersökning av käksystemet på 116 av eleverna.

Tuggar flera timmar per dag

En fjärdedel av eleverna, 24 procent, använde tuggummi dagligen och de flesta av dessa under flera timmar per dag. 14 procent av eleverna hade ett oralt piercingsmycke, och detta var mycket vanligare hos flickor än pojkar.

Smärta och käkdysfunktion var vanligt förekommande. Symptom en gång per vecka eller oftare rapporterades för huvudvärk av 39 procent av eleverna, käkledsknäppning av 18 procent, 7 procent uppgav ansiktssmärta och 6 procent att de hade svårigheter att gapa stort.

– Flickor hade betydligt fler och svårare symptom än pojkar både vad gällde de rapporterade symptomen och kliniska symptom, säger Christina Mejersjö.

Ökad belastning på käksystemet

Förklaringen till sambanden som sågs i studien kan tänkas vara att både tuggummituggande och orala piercingsmycken ger en ökad belastning på käksystemet som medverkar till belastningsskador i käksystemet.

Studien Oral parafunctions, piercing and signs and symptoms of temporomandibular disorders in high school students publicerades i Acta Odontologica Scandinavica i maj.

Länk till artikel

Kontakt:
Christina Mejersjö, övertandläkare och forskare vid Sahlgrenska akademin
christina.mejersjo@vgregion.se

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se