Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sofia Tranæus - Viktigt på riktigt - patientens och behandlarens röster i forskningen

Föreläsare

Sofia Tranæus är avdelningschef vid Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och adjungerad professor i medicinsk och odontologisk metodutvärdering vid Odontologiska fakulteten, Malmö högskola.

Synopsis

Till skillnad mot grundforskning, som har (och bör ha) en mer förutsättningslös karaktär, ska den praktiknära forskningen ge svar som är direkt användbara för dem som påverkas av forskningsfrågan. Den praktiknära forskningen bör därför först och främst utgå från det som är viktigt för brukare och närstående samt från behandlare inom hälso- och sjukvården, tandvården och socialtjänsten. Vid prioriteringar kring forskning bör aktiv medverkan finnas av alla berörda parter. För att säkerställa att det finns representanter för brukare och allmänhet som har en djupare kunskap inom forskning och forskningsmetodik bör utbildningssatsningar genomföras. Slutligen bör forskningsresultaten spridas till dem som berörs av forskningen på ett för dem förståeligt språk.

Sidansvarig: Johan Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-07-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?