Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Anders Linde - Ny odontologisk fakultet i Göteborg gav forskning i framkant

Föreläsare

Anders Linde var student vid Fakultetens tredje 'kull', disputerade 1973 i histologi och blev professor i oral biokemi 1988. Han var studierektor för forskarutbildning och prodekanus, vardera under en 10-årsperiod. Han var under många år ordförande för MFR:s odontologiska kommitté, har lett ett antal nationella och internationella forskningsutvärderingar, och var under två decennier Editor-in-Chief för European Journal of Oral Sciences

Synopsis

Jag kommer att belysa några av de samverkande orsakerna till Odontologiska Fakultetens vetenskapliga framgångar, däribland förhistorien till dess tillkomst. En viktig faktor var att Odontologen organiserades som en akademisk enhet, en fakultet inom ett universitet med avsevärda personella och lokalmässiga forskningsresurser - varav en del placerade vid den Medicinska Fakulteten. Den nya byggnaden - av malisen benämnd Kariespalatset - hade planerats som ett 'odontologiskt undervisningssjukhus', vilket bl.a. innefattade omfattande laboratorieutrymmen för translationell forskning. Ytterligare ett skäl var att den nyinstallerade professors-kadern - liksom dess medföljande akademiska ättelägg - i sin verksamhet såg forskningen som primus inter pares bland forskning, undervisning och klinisk verksamhet. Detta ledde sammantaget till en vetenskaplig utveckling som var internationellt unik och bestod under många år. Den omstrukturering av svensk akademisk odontologi, som påbörjades under millenniets sista decennnium, visar emellertid hur framgångsrika forskningsmiljöer kan nedmonteras, något som också vidlådit Odontologen i Göteborg.

Sidansvarig: Johan Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-07-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?